Országos UV TESZT: 2012. május 2 - május 31.
 
  Transitions - egészséges látás minden fényben
 
  Johnson&Johnson
 
  Országos UV TESZT: 2012. május 2 - május 31.


FőoldalA teszt céljaÜzletekSajtószobaKontakt

 

 

 
Országos UV TESZT

Hasznos információk

Hírek, letölthető anyagok

Az UV TESZT főtámogatója

Amit a fényről tudni kell

A láthatatlan fényt, mely a színkép ibolya tartományán túl látható (vagyis annál rövidebb hullámhosszúságú), ULTRAVIOLA SUGÁRZÁSNAK NEVEZZÜK. Hullámhosszától függően UVA (320-400 nm), UVB (320-290 nm) és UVC (290 nm alatt) tartományokra osztják fel. Napfényen kívül szoláriumban, hegesztés során, képernyők előtt ülve találkozhatunk velük leggyakrabban. A napsugárzás UV sugarai főleg az UVC és z UVB egy része elnyelődnek a légkör ózonrétegében, de az UVA is veszít erejéből. Bizonyos határig bőrünk pigment sejtjei védelmet nyújtanak az UV sugarakkal szemben. Szemünknek azonban kevés védelem adatott meg.

- Az UVC sugarakat az ózonréteg teljes egészében elnyeli!
- Az UVB sugárzás azonban már eléri a szaruhártyát! Behatás mértékétől függően jelentkezhetnek panaszok. Égő, szúró érzéstől egészen az akut szaruhártya, kötőhártya gyulladásig.
- Az UVA sugárzás a szemlencséig hatolva tartós fotókémia változást is okozhat!
Az ózonréteg folyamatos vékonyodása miatt egyre fokozottabban kell védenünk szemünket.

Mit tehet Ön az ultraibolya sugárzás szemkárosító hatása ellen?
Viseljen napszemüveget!

Milyen napszemüveget válasszunk?
Minden megvásárolható napszemüvegnek meg kell felelnie az adott ország szabványának, mely meghatározza mennyi UV sugárzást kell a szemüvegnek felfogni.

Mindig ellenőriztesse napszemüvegét szakemberrel.
Leghelyesebb optikusnál vásárolni napszemüveget, az utcán árusított szemüvegek megtévesztők lehetnek, mert a lencse sötétsége vagy tükröző felülete még nem jelenti azt, hogy véd az UV sugárzás ellen.
Azoknak is létezik már megoldás, akik dioptriás szemüveget viselnek. Különböző dioptriás szemüveg lencsék, napszemüveg előtétek léteznek már a magyar piacon is.

Megfelelő UV védelmet már az olcsó árkategóriában is találhatunk, a drágább szemüvegeknél gyakran a márkanevet fizetjük meg. Növelheti az árat a lencse több minőségi jellemzője is. A gyengébb minőségű lencse néha torzítja a látott képet, vagy színeket, szédülést, fejfájást okozhat.ArtWeb Creative Web Studio